Patent Tescil Ettirmenin Faydaları Nelerdir?

Patent Tescil Ettirmenin Faydaları Nelerdir?

Bir patent, bir buluşun kullanımıyla ilgili münhasır yasal haklar verdiğinden, sahibine, başkalarının onu kopyalamasını engelleyerek buluştan en iyi şekilde yararlanma fırsatı verir. Bir mucit, bir buluşu kullanmak için bir patente ihtiyaç duymaz; ancak bir patent olmadan mucit, başkalarının buluşu kopyalamasını engelleyemezdi.

Mucitler ve bazen şirketler çoğu zaman buluşlarını kendi kaynaklarından üretecek veya pazarlayacak durumda değillerdir. Bir ticari mülkiyet biçimi olan patentler, sahiplerine aşağıdakileri yapmaları için bir temel sağlar:

fikri mülkiyet haklarını koruyarak potansiyel yatırımcılar veya diğer iş ortakları ile müzakere etmek;
mutabık kalınan koşullara göre buluşu üretmesi için bir başkasına lisans vermek veya
Patentli buluşu izinsiz kullananlar hakkında yasal işlem başlatmak.

Bu özel koruma biçiminden kar elde etme olasılığı, araştırma faaliyetini teşvik etmeye ve yeni yatırımlar için bir teşvik sağlamaya hizmet eder. Yenilik ve buluş basamağı açısından maddi inceleme sonucunda hak kazanan ve Ar-Ge konusu patentli bir buluştan elde edilen gelirler, uygun vergi muamelesi.

Patent almak veya Patent almamak?

Şirketiniz yeni veya geliştirilmiş bir cihaz, yöntem, süreç veya madde geliştirdiyse, patent başvurusunda bulunup bulunmama kararı şirketinizin iş stratejisinin bir parçası olmalıdır.

Şunları göz önünde bulundurmalısınız:

Hangi ticari faydalar elde edilebilir ve eğer geri dönüş, patenti almak ve sürdürmek için gereken zaman ve paradan daha ağır basarsa.

Pazarlarınız hangi ülkelerde ve rakipleriniz kimler.
Bir patent tekeli, birinin patentinizi ihlal etme riskini azaltır mı?
Buluşunuzu pazarlamayı düşündüğünüz ülkelerde patent koruması elde etmek için mali kaynaklara sahip misiniz?
Aynı veya çok benzer bir buluşu bir başkası bağımsız olarak geliştirseydi sonuçları ne olurdu?
Sorunları göz önünde bulundurarak, patent başvurusunda bulunmanın şirketiniz için en iyi seçenek olmadığına karar verebilirsiniz. Bu bir süreçse, buluşu ticari sır olarak saklamaya karar verebilirsiniz.

Alternatif olarak, piyasaya ilk giren olmaya ve buluşunuzun ayrıntılarını yayınlamaya/reklam vermeye karar verebilirsiniz. Bu, bir başkasının bunun için patent almasını engelleyecek ve dolayısıyla ticari bir tekel elde edecektir. Ancak, rakip firmalar bunu tersine mühendislik yapmakta veya kendi çıkarları için kullanmakta özgür olacaklardır.

patent sat, hazır marka satın al, marka arıyorum, patent sat, satılık tescilli markalar

Patent almak ya da almamak, üzerinde dikkatle düşünülmesi gereken bir karardır. Patent almak karmaşık ve maliyetli bir prosedür olabilir. Bir patent spesifikasyonu yasal bir belgedir ve uygun şekilde taslağı hazırlamak için uzmanlık becerileri gerektirir. Bir patent vekili kullanırsanız, faydalı bir patent alma şansınız çok daha fazladır. Bu nedenle bir karar vermeden önce kayıtlı bir patent vekiline danışmayı düşünmelisiniz.

Gizlilik

Fikrinizi korunana kadar gizli tutmanız son derece önemlidir. Fikriniz hakkında başkalarıyla konuşuyorsanız, fikrinizi izinsiz açıklamalarını önlemek için bir gizlilik sözleşmesi kullanın. Tescil Al Sat Fikri Mülkiyet Ofisi, başvuru tarihinden veya rüçhan tarihinden 18 ay sonrasına kadar (hangisi daha önceyse) buluşunuzu ifşa etmeyecek veya kamuya açıklamayacaktır.

Araştırmacılar, mucitler ve şirketler tarafından yapılan yaygın bir hata, patent korumasına başvurmadan önce buluşlarını ortaya çıkarmaktır. Buluşunuzu halka açık hale getirdiyseniz, patent alma olasılığınızı kaybedebilirsiniz.

Buna göre, patent başvurusunda bulunmadan önce buluşunuzu şirketiniz dışında açıklamamanız kesinlikle önemlidir. İnsanların “kaybolduğu” ve kendi patentlerini potansiyel olarak geçersiz kıldığı örnekler arasında şunlar yer alır:

pazarlama ve reklam materyalleri yayınlamak,
bir ürünü piyasaya sürmek,
Lansmandan önce pazarı test etmek, müşterilerle planları tartışmak veya onlara prototipleri göstermek,
Buluşu açıklayan bir makale veya araştırma makalesi yayınlamak,
icadı televizyonda ifşa etmek,
buluşu arkadaşlarla bir barda tartışırken.

Bir patent avukatı veya avukatıyla yaptığınız herhangi bir görüşme gizlidir, bu nedenle söyleyeceğiniz hiçbir şey buluşunuzu erken ifşa etmiş sayılmaz. Ancak, danışmanlarla veya başkalarıyla yapılan konuşmaların otomatik olarak gizli olduğunu varsaymayın. Potansiyel bir iş danışmanı, ortak, yatırımcı veya üretici ile görüşmelere başlamadan önce, onlardan bir gizlilik sözleşmesi imzalamalarını istemelisiniz. Bu, onlara söylediklerinizi güvenle ele almaları gerektiği anlamına gelir. Bir patent vekili, avukatı veya hukuk danışmanı sizin için bir gizlilik sözleşmesi hazırlayabilir.